Cezar

-Marine, scoala-te ca ti-au iesit greierii din calcai! A lu’ Dumitru pleca cu caruta la coceni pana-n rasaritul soarelui, asta da barbat la batatura!
-Unde-i sticla cu vin d’asara, fah Marie? zise Marin aprinzandu-si mahorca
-Ai uitat c-ai varsat-o cu piciorul, cand te-ai urcat in asternuturi?Unde ti-o fi capu’, vai de nascarea ta! sudui Maria, aranjand cerga de la marginea patului.
Marin casca, stinse mucul de tigara pe un ciob de sticla, isi trase nadragii si camasa tocita la maneci si iesi in curte cu ochii inca mici de somn. La usa il astepta Hotu, cainele de maidan, pripasit nu se stie cum in ograda lui Marin si a Mariei. Cu ochii jucausi si dand din coada, ii urmarea fiecare miscare, jinduind cu pofta la un colt de paine.

Fara sa-l bage in seama, Marin lua cana de pe pridvor, o indesa in galeata si sorbi cu nesat cateva guri zdravene de apa. Se duse apoi la hambar, calcand talamb pe pamantul batatorit, lua traista si secera si isi sterse o pata imaginara de pe incaltarile scofalcite de vreme. Cu miscari lenese, inhama apoi pe Cezar, o martoaga costeliva si fara vlaga, se sui in caruta cu rotile tocite de glodurile campului si se pregati de plecare inspre tarlaua din capu’ satului, unde aveau ei porumbul.
-Marine, striga nevasta-sa auzind poarta deschizandu-se, sa treci pe la primarie ca azi se dau banii de motorina, sa nu uiti!
-Nu uit fah, uita-m-ar moartea, zise Marin, pipaind sticla de tulburel din traista, pusa de el in dupa amiaza trecuta, cand era treaz. Dadu bici lu’Cezar, care, poticnindu-se, se balega la iesirea din curtea casei.
-Asta e norocu’meu, ‘tui viata ma-sii! -zise Marin, cantarind din ochi balega aburinda.

Un card de ciori ii trecu falfaind pe deasupra capului, croncanind a paguba si a foame
-Dia,Cezare!

Acest articol a fost publicat în De-ale condeiului. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s